Een training voor mannen is voor veel mannen nog een grote stap, maar het verlangen om ‘in beweging’ te komen, om van het hoofd naar het hart te gaan, is wel degelijk alom aanwezig. Vanuit het oude mannelijke denken past het niet dat de man kwetsbaar wordt; de man dient juist door te gaan en tandje bij te zetten als het nodig is. Puur op wilskracht, waardoor het voelen overschaduwd blijft door het denken.

Ik herken het van mezelf zoals ik vroeger omging met mijn werk en vooral met mijn verantwoordelijkheid. De hoge eisen die ik aan mezelf stelde, angst om het niet goed te doen en bezig te zijn met de buitenkant (hoe kom ik over, etc.) waren de aanjagers om workaholic te worden en dat ook nog gecombineerd met hoog gehalte van controle (dat vond ik zelf natuurlijk niet, maar anderen vertelden dat…).

Gevoeligheid

Totdat het moment aanbrak dat mijn lichaam mij een halt toeriep en ik me bewust werd van mijn patronen, en vooral van mijn overtuigingen. Het was het moment dat ik de ommekeer ging maken om meer vanuit het voelen te gaan doen in plaats van alles te baseren op het denken.

Gevoelig was ik altijd al, maar het denken legde er continue een sluier overheen. Tot het moment dat mijn lichaam er letterlijk mee op hield – de ziekte Malaria had me helemaal ‘in de greep’ – en de weken van herstel mij bewustwording gaven dat ik het echt anders moest gaan doen. En dat was niet alleen vanuit het hoofd, het voelde ook zo in heel mijn lichaam. Ik kon niet meer anders dan te kiezen voor de weg van hoofd naar hart.

Effecten

Niet alleen individuele consulten en deze training voor mannen zijn mooie stappen om van je hoofd naar je hart te gaan. In dit rijtje horen ook de Driedaagse Hart en ziel en zeker ook de Intensive Retreat. Vanaf 2005 geef ik weken als deze Retreat en nog steeds zie ik de bijzondere veranderingen bij de mensen. Op de pagina Effecten lees je dat deze veranderingen enorm én duurzaam zijn. Inmiddels heb ik meer dan 70 van dit soort weken gegeven en ik zie mezelf hier nog lang mee doorgaan. Zo inspirerend en energie verhogend om deelnemers op de wijze te coachen en te begeleiden.

Driedaagse De man van hoofd naar hart: een training voor mannen

De kracht van een meerdaagse, zoals deze training voor mannen, is dat er een diepgang gecreëerd wordt die ervoor zorgt dat op een diepe laag (niet alleen op het mentale gedeelte van de hersenen, maar juist ook op het emotionele deel, het oerbrein, de gevoelslaag) opschoning plaatsvindt. Dat is de weg om van het hoofd naar het hart te gaan. Om van denken naar voelen te gaan.
 
Nog even terug naar de mannen driedaagse. Het bijzondere aan deze training is dat de groep alleen uit mannen bestaat. Dit geeft een bedding van herkenning en creëert een opening naar kwetsbaarheid. De thematiek tijdens de driedaagse is
  • het volgen van je droom en de invloed en relatie daarin met je vader en je kleine ik.
  • aanwezigheid en communicatie.
  • de vaderwond en balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie; van denken naar voelen.

Na deze driedaagse willen de deelnemers graag een vervolg; dit krijgt vorm met de thematieken:

  • terugblik vaderwond en brug naar de moederwond.
  • moederwond, aangeven van grenzen en positie innemen in relatie tot huidige gezinssituatie en je vader en moeder.
  • intimiteit en omgaan met mannelijke en vrouwelijke energie.

Mannenavonden

Naast deze training voor mannen zijn er mannen avonden. Om je te blijven voorzien van impulsen en momenten om samen met andere mannen uit te wisselen, te delen en verder te groeien. Deze avonden zijn ook voor mannen die deze driedaagse voor mannen nog niet gevolgd hebben, maar al wel deze beleving van mannen onder elkaar willen ervaren. Tijdens deze avonden staat soms een thema centraal en laat ik me verder leiden door wat zich aandient. Avonden waarin we dus met elkaar sparren, delen en dingen bespreekbaar maken om verder vorm te geven aan de weg van hoofd naar hart, met natuurlijk ook ruimte voor ontspanning en humor.

Mijn drive is dat zoveel mogelijk mannen in hun kracht en balans komen. Dat de weg van hoofd naar hart gevonden wordt. Dat kwetsbaarheid ervaren wordt als openheid en de stap is naar het verbinden met jezelf en van daaruit op een diepe laag verbinden met de ander.

Driedaagse training voor mannen

Driedaagse training voor mannen

klik »
voor info en aanmelden

Ook de mannenavonden, niet alleen voor degene die de training voor mannen gevolgd hebben

Mannen avonden

klik »
voor info en aanmelden

Volksabdij Breathfulness Retreat

Intensive Retreat

klik »
voor info en aanmelden

Effecten

klik » 
voor o.a. wetenschappelijk onderzoek

Ervaringsverhalen

Driedaagse Mannen weekend…!
Dat klinkt wel leuk als je het hoort. In mijn gedachten ben je dan druk met bier drinken en lol trappen met mannen! Niks is minder waar. Dit is een unieke ervaring waarin het bier alcoholvrij is, water veelvuldig vloeit en de tranen eerder voorbij komen dan de lach. Welkom in de mannen weekenden van Breathfulness.

Iedereen heeft zijn verhaal over zijn levensloop. De een is fluitend door zijn jeugd en volwassenheid gevlogen en heeft maar weinig zaken om over te klagen. De ander heeft dit als een hele andere reis ervaren. Toch blijft er een onbestemd gevoel bestaan dat je zaken anders wilt beleven. Dat je echt voluit vanuit je kracht kan gaan handelen en regie over je geluk neemt.

Mijn realiteit is dat ik eerst een dubbele hernia en vijf jaar daarna een burn-out nodig had, om me te realiseren dat ik toch echt niet zo lekker bezig was. Mijn vrouw had die zaken al veel eerder aangegeven, maar eigenwijze man als ik was, gaf ik daar uiteraard geen gehoor aan. Op mijn zoektocht naar de manier om het roer om te gooien, vechtend tegen de kenmerken van een burn out ben ik, op aanraden van mijn vrouw, bij Marco gesprekken gestart en heb kennis gemaakt met de harmoniserende ademhaling. Met mijn verstand kan ik veel zaken beredeneren, vind ik snel oplossingen, maar bleef ik emotioneel in een cirkel draaien. Deze ademtechniek maakt dat je dichter bij je innerlijke gevoel komt. Dat is ook in essentie wat de weekenden doen.

Intensiteit en variatie

Het is heel intensief. Van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat ben je druk met… jezelf. En heel anders dan een single consult sta je niet na 1,5 uur weer buiten en leef je verder. Nee, je gaat echt diep bij jezelf op zoek naar de zaken die je blokkeren, dwars zitten, boos maken, energie lekken, verdrietig maken en kracht en plezier geven. Het openstellen hiervoor in een kleine groep mannen maakt het een enorm krachtige ervaring. Er is namelijk geen time out moment of “wegloop”kans. Dat maakt dat je echt met je issues wordt geconfronteerd.
Dat we zeker niet heel de dag aan het zagen zijn blijkt uit het feit dat ik nu, net na de weekenden, ook vooral terug denk aan de momenten dat we allemaal dubbel van het lachen lagen.

We blijven toch mannen en humor is een fantastisch wapen om de zaken wat luchtiger te maken. Ook het vuur stoken en zelf je eten bereiden buiten, relax momenten, heerlijke maaltijden en de wandelingen in de natuur toveren weer een glimlach op mijn gezicht (dat heel mijn huis nu naar kampvuur ruikt van m’n kleding neem ik voor lief).

Elementen van de weekenden concentreren zicht in de eerste drie dagen vooral op de mannelijke kant/mannelijke energie. Aan de hand van levensfases, ondersteund door een eeuwenoud enneagram principe, leer je begrijpen hoe karakters van individuen worden gevormd. Dit gaf mijn hele duidelijke inzichten in mijn gedrag. Hoe stel ik me op in een groep, waarom irriteer ik me aan bepaalden mensen; het beeld van een stel apen op een rots is veel bij me opgekomen.

Vrouwelijke energie

Het weekend erna gingen we dieper in op de vrouwelijke kant/vrouwelijke energie. Donders handig om wat meer inzicht in het gedrag van de vrouw te krijgen! Want inderdaad, wij mooie mannen stappen toch maar vaak in de mannelijke valkuilen en mismachten dan ongemerkt/of bewust met onze partners. De opstellingen (rollenspellen) die we hebben gedaan waarin wildvreemden simpelweg voelden hoe relaties tot ouders/ kind/interne onrust zich verhouden bij mij, was onbeschrijflijk mooi om te ervaren. De inzichten die het me gaf waren zo treffend en zo concreet dat je er niet omheen kunt. Je krijgt echt een spiegel voorgehouden waarin je eigen gedrag en het effect op je relaties glashelder wordt. En believe me… dat is af en toe best slikken. En daar horen een rijkelijk aantal tranen ook bij.

Nu terugdenkend zie ik vooral hele mooie beelden terug. Gedragen op de klanken van prachtige sfeermuziek, geholpen door de ondersteuning van ontspannende ademhaling, kom je in een soort trance. In deze staat tintelt je lichaam, voel je een intens verlangen en zie je beelden die voorbij komen. Het magische is dat alle antwoorden op je vragen, ook vragen die je jezelf niet stelt, worden beantwoord. En stuk voor stuk kloppen de antwoorden, want ze komen uit je zelf.

Gamechange

Voor de mannen die denken, dit is mij veel te zweverig, die daag ik uit hier aan mee te doen. Want ik kan als no nonsense, doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg, rationeel denkend, sceptisch, wantrouwend individu, nu zeggen dat ik veel meer rust voel. Een soort balans in mijn lijf, waardoor ik veel meer kan genieten van alles om me heen. Ik ben echt uit de ratrace gestapt en heb ervaren waar het eigenlijk over gaat. Ik maak veel beter een verbinding met mijn gezin, omdat ik meer vanuit mijn gevoel dan vanuit verstand communiceer. En dat is echt de beloning van deze weekenden.
Ga dit gewoon doen! Ja jij, stoere vent! Want het kan niet anders dan dat je met hele bijzondere inzichten naar huis gaat die de rest van je leven plezier brengen.

Grote dank aan Marco en Jacqueline voor deze enorme gamechange ervaring! Erik Wijma, 40 Jaar, Directeur

Ervaring van een deelnemer die anoniem wilde blijven: na mijn hele leven geleefd te hebben vanuit de gedachte dat de wereld waarin ik leefde de echte wereld was, is er enige tijd geleden een moment gekomen dat het tijd was om mijn leven drastisch te veranderen. Getrouwd en vader van twee kindjes, werd het tijd om echt gelukkig te worden en om mijn eigen gezin op de eerste plaats te zetten in plaats die van mijn ouders. Het werd tijd om niet meer tussen mijn eigen gezin en mijn ouders te staan en om te proberen om iedereen goed te doen; het werd tijd om echt volwassen te worden!

Volwassen worden

Misschien is het vreemd om te lezen dat een getrouwde vader van twee kindjes nog volwassen moet worden. Deze vader zou toch gewoon volwassen moeten zijn. Echter, niets is minder waar.

Als je je hele leven door je ouders gedomineerd bent geweest, weinig echte liefde, aandacht en waardering hebt ontvangen, ontstaan er – zoals dit in de mannenweekenden wordt genoemd – een vader-, moeder- en bronwond. Ik was me er niet van bewust dat ik gedurende mijn leven bepaalde schilden op heb getrokken, waardoor ik de echte pijn en emoties niet meer kon voelen. Het hebben van een gevoel in het algemeen, is zelfs helemaal weggesleten, omdat je altijd geleerd hebt om ‘hard’ te zijn.

Lach en een traan

In deze mannenweekenden heb ik geleerd om hierin inzicht te krijgen. Ik heb ontdekt wat nu de ware ik is. Dit gebeurt middels een theoretisch gedeelte van Marco, het doen van ademtechnieken waarin je tot inzichten komt en waarin je delen kunt helen, het doen van opstellingen (jezelf in het nu, jezelf als puber, je ouders), meditatie om tot rust te komen en veel met elkaar te praten en te delen. Aangezien we beide mannenweekenden met dezelfde personen waren, ga je elkaar ontdekken en worden dingen die spelen of diep zijn weggestopt, ontbloot. Dit is erg prettig, aangezien je elkaar dan ook perfect weet aan te vullen of te helpen met nieuwe inzichten. Verder hebben we talloze momenten gehad dat de tranen over de wangen liepen van het lachen met elkaar!

Ik kan concluderen dat ik na het eerste mannenweekend enorme stappen in de positieve richting heb gezet en meer daadkracht heb gekregen (mannelijke energie). Ik heb stappen durven zetten richting mijn ouders, hetgeen een positieve impact heeft gehad op mijn eigen gezin. Nu, net na het tweede mannenweekend, heb ik geleerd naar mijn gevoel en naar mijn hart te luisteren (vrouwelijke energie). Ik voel me veel beter in mijn vel en ook veel sterker. Ook in mijn eigen gezin merk ik de invloed hiervan: ik voel dat de band met mijn vrouw en kindjes veel hechter is geworden, hechter dan ooit. Verder heb ik geleerd om eindelijk eens mijn eigen grenzen aan te geven. Dit voelt enorm goed. Ik besef me ook dat, nu deze stappen zijn gezet, er geen weg terug meer is!

Onvergetelijk

Beide mannenweekenden zijn perfect verzorgd: heerlijke maaltijden, wandelingen in de natuur, je eigen eten maken boven een kampvuur, voldoende rustmomenten. Bij beide weekenden kom je volledig tot rust. Wanneer je jezelf echt wilt ontdekken, wilt leven vanuit je hart, dan is dit mannenweekend van harte aan te bevelen!

Marco en Jacquelien, hartelijk dank voor het organiseren van dit programma! Mannen van dit mannenweekend, enorm bedankt voor deze prachtige ervaring en het delen van deze mooie momenten! Onvergetelijk!

Ray Scheffel, 44 jaar, directeur, deelt hieronder zijn ervaring

Mannelijke energie, ik heb het genoeg.

Ik was me ook bewust van de vrouwelijke energie, maar het leven leek mij veel makkelijker om die aan de zijkant te parkeren. Het zou me misschien wel een zwak moment op kunnen leveren… Een minder goed idee had ik niet kunnen verzinnen. Na mij te hebben opgegeven voor het driedaagse mannenweekend “de man van hoofd naar hart” is er erg veel gebeurd. In het eerste deel van de reis zijn we op zoek gegaan naar de mannelijke energie. Die hebben we gevonden. Het werd al snel duidelijk dat ik op basis van die energie totaal geen andere rol meer hoef te spelen in de wereld. Er ‘gewoon zijn’, is al genoeg, als zelfbewuste volwassen man.

Dit heeft er toe geleid dat de plek in mijn gezin veel duidelijker werd. De kinderen hebben onbewust veel meer duidelijkheid gekregen, mijn vrouw kon hierdoor perfect in haar rol gaan en blijven staan. Uiteraard heeft het voor sommige andere betrokkenen (lees: overige familie/vrienden) een aparte wending gekregen doordat ik een andere opstelling nam in hun leven. Ik ben echter van mening dat dit ook voor hun uiteindelijk tot een betere, gezondere, situatie leidt/zal leiden.

Gevoel en het hart

Na een tijd vanuit mijn mannelijke kracht te hebben geleefd, werd het tijd om ook het gevoel vanuit het hart te laten spreken. In het vervolgweekend zijn we op zoek gegaan naar de vrouwelijke energie. Met andere woorden, het durven vertrouwen op gevoel, intuïtie oftewel het volgen van je hart. Dit weekend leidde ertoe dat ik dichter bij mijn gevoel ging komen. Dat kon pijn gaan doen en dat deed het. Het afscheid nemen van een bepaalde houding, het openen van oude wonden en het onder ogen komen van eigen tekortkomingen is niet het fijnste wat er is.

Echter, achter het verdriet en de angst ligt het open. Een vrijer en krachtiger gevoel kan je niet hebben. Na de eerste blokkades te hebben doorbroken, kwam de kracht vanuit het hart. Zelden heb ik mij geestelijk en lichamelijk sterker en vrijer gevoeld dan de laatste zondagmiddag. Hier kan ik iets mee. Het heeft mij een rustpunt gegeven, een gedachte waar ik naar terug kan op het moment dat dit nodig is.

De combinatie van beide weekenden heeft een enorme verandering teweeg gebracht in mijn leven. Vanuit de mannelijke kracht en het vertrouwen op mijn gevoel heb ik zin in het vervolg van mijn reis op deze meestal mooie en soms erg lelijke wereld.

Tot slot: Marco en Jacquelien waren in 1 woord fantastisch! De manier waarop zij deze reis begeleiden en faciliteren is geweldig. Daarnaast wil ik mijn mannelijke medereizigers enorm bedanken voor het bijdragen van een enorme steen aan deze ontwikkeling. Dank daarvoor. Blijkbaar bestaat toeval niet …

Deze weekenden zouden onderdeel moeten zijn in ieders persoonlijke ontwikkeling!

0 Shares